תנועת ספאם בגוגל אנליטיקס – מה עושים?

קידום אתרים אפקטיבי ברמה אחרת...

ניהול מוניטין
מזהים תנועת ספאם בגוגל אנליטיקס? רוצים לוודא שהתנועה המדווחת בכלי אכן היא תנועת הגולשים האמיתיים בכדי שתוכלו להסיק את המסקנות הנכונות? להלן במאמר מספר שיטות להפוך את נתוני האנליטיקס לאמינים יותר.

אחת מהתועלות המשמעותיות שמציע גוגל אנליטיקס הוא היכולת זיהוי של מקורות התנועה לאתר בכדי לבחון את יעילותם. בתקופה האחרונה, נראה כי באנליטיקס מוצגים יותר ויותר מקורות תנועה שמתרשמים כסוג של רובוטים/ דומיינים לא אמיתיים הכוללים מאפיינים לא טבעיים כמו אחוז נטישה של 100% או קרוב מאוד לזה, זמן שהיה מינימלי או אפילו אפסי ושאר מאפייני איכות ירודים ביותר- המעידים על תנועה שאינה אנושית ושלא משקפת את תנועת הגולשים האמיתית באתר.

סביר להניח שחלק ממקורות התנועה הבאים יהיו מוכרים ככאלו המופיעים בשגרה בדו”חות מקורות התנועה שלכם:

site3.free-share-buttons.com / referral

site1.floating-share-buttons.com / referral

www3.free-social-buttons.com / referral

www.event-tracking.com / referral

זה נראה כך בדו”חות:

דו"ח מקורות תנועה בגוגל אנליטיקס

חשוב להדגיש שתנועה מהסוג, במיוחד כשזו הופכת להיות משמעותית באתר, גורמת לעיוות אמיתי של נתוני התנועה לאתר. העלייה בכמות הכניסות אינה באמת מצביעה על מה שקורה בפועל או מעידה על הצלחת האתר, אחוז הנטישה הכללי הממוצע עולה שלא בהתבסס על יעילות פוחתת של האתר. בנוסף, כל הפרמטרים המצביעים על איכות התנועה הנם בירידה שאינה מוצדקת.

בנוסף למקורות מהסוג שהודגם, המזוהים כמקורות “לא אמיתיים”, קחו בחשבון כי בהתייחס לחלק מהאתרים, גם נתוני התנועה הישירה (Direct) אינם בהכרח מה שאתם חושבים. בחלק מהמקרים, מדובר בתנועה שחלקה גם כך אינה טבעית ומייצגת את קהל הגולשים האנושיים. רק שבמקרה של התנועה הישירה, זו אינה בולטת לעין מאחר ואנחנו לא באמת יודעים מה עומד מאחוריה ומתקשים לפענח אותה.

סביר להניח שמרביתכם תבחינו בתופעה זו רק לאחר שתחוו עליה משמעותית לא מוסברת בכניסות הישירות לאתר או בעקבות ריבוי מקורות תנועה המזוהים כספאם. יתכן שחלקכם תעדיפו לעבור לסדר היום כי יש משימות דחופות יותר והצפי הוא שכמו שהתופעה צצה משום מקום, היא גם תיעלם מבלי התערבות מצידכם. אחרים אולי ייהנו לראות את ה”גידול בתנועה” באתר שנראה שקם לחיים סוף סוף, תוך העלמת עין מהעובדה שזה לא באמת משקף את המציאות וככל הנראה לא תזכו לראות יותר המרות/ עסקאות באתר. ואילו, יש את אלו שינסו לתקוף מכל החזיתות באמצעות פילטרים אינסופיים או עדכונים אחרים בכלי בכדי להפסיק לראות בעיניים את מה שרואים יותר ויותר ולא משקף את מאמציכם השיווקיים.

אז מה באמת עובד ומה כדאי לעשות בכדי להמעיט ואולי אפילו להפסיק לגמרי את דיווח תנועת הספאם בגוגל אנליטיקס?

ראשית, זהו בדו”ח מקורות התנועה שאכן מדובר בתנועה שאינה אמיתית באמצעות הוספת מאפיין משני (Secondary dimension) – hostname. כשאתם מבחינים במצב הבא בו בהתייחס לחלק ממקורות התנועה, ה- Hostname המשויך הוא (not set) או Hostname הוא שונה מכתובת הדומיין (או סאב דומיין אם קיים כזה), למשל כפי הנראה כאן:

הוספת מאפיין משני לצורך זיהוי Hostname

אם אכן נראה כי לא כל התנועה לאתר אכן משקפת את תנועת הגולשים האנושית שעבורה ייעדתם את האתר, לא חייבים לשבת בחיבוק ידיים.

לצורך סינון תנועה לא טבעית מהסוג, כדאי לפתוח View נפרד חדש ועליו להגדיר מסננים כפי שיפורט, כאשר תמיד מומלץ שיהיה View אחד כללי שימשיך להציג את כל התנועה, ללא מסננים שהם. ב- View החדש כדאי להגדיר פילטר שכולל את התנועה רק לדומיין של האתר, שנראה באופן הבא:

פילטר לסינון תנועה רק דומיין שלי

 

לאחר הגדרת הפילטר, התנועה שהבחנתם שמיוחסת ל- Hostname שהוא לא דומיין האתר, לא תמשיך להיות מדווחות בדו”חות האנליטיקס של View זה. בנוסף למקורות התנועה המזוהים כספאם, גם התנועה המדווחת כישירה תכלול רק את התנועה המיוחסת ל- Hostname שהוא דומיין האתר.

ומה לגבי חסימת מקורות תנועה שמיוחסים ל- Hostname שהוא הדומיין של האתר ועדיין מדובר בכלים אוטומאטיים/ רובוטים וכו’ כמו למשל:

buttons-for-website.com / referral

success-seo.com / referral

בהקשר לאלו, תוכלו להגדיר פילטר ממוקד המסנן תנועה ממקור מוגדר כפי שמפורט כאן:

פילטר לסינון תנועת מקורות לאתר

בנוסף למה שהומלץ, כדאי גם לסמן בהגדרות ה- View של הפרופיל באנליטיקס את המשבצת לצד Bot Filtering (לא אומת שזה אכן עובד כנדרש אבל אם תוקפים מכל הכיוונים נבצע גם את זה).

לרגישים במיוחד, כדאי להתכונן מראש וצפו לירידה שהיא בכניסות לאתר בנתוני ה- View החדש שיצרתם (אולי אפילו בחלק מהמקרים בירידה משמעותית ביותר). עם זאת, קחו בחשבון כי בחינת נתונים אלו תהיה אמיתית, מייצגת ונכונה יותר, המתבססת על תנועת הגולשים שאכן ייעדתם להם את האתר.